RTS: Skijališta spremna za zimski raspust, produžena turistička sezona

Vesti

Đaci su od danas na raspustu, a u domaćim turističkim mestima kažu da su spremni da dočekaju goste. Najveće interesovanje je za boravak na planinama. Meteorolozi najavljuju toplo vreme narednih dana, ali ski-centri rade punim kapacitetom.

Iako su za naredne dane najavljene prave prolećne temperature, već u sredu ili četvrtak se, srećom, očekuje pad temperature i sneg na planinama, što će turističkim radnicima u skijalištima umnogome olakšati posao.

Ana Jovanović iz „Skijališta Srbije“ kaže da ski-centri rade punim kapacitetom.

„Na Kopaoniku ima oko 40 centimetara utabanog snega, rade 24 žičare, 33 staze. Na Torniku i na Staroj Planini je zaista odlično skijanje, oko 30 centimetara utabanog snega i radi kompletno skijalište“, kaže Jovanovićeva.

Danas je počeo školski raspust, a, posle više godina, turistički radnici su se izborili da produže sezonu tako što će raspust biti u februaru.

„Zaista je veliko interesovanje za skijanje u Srbiji. Hoteli i skijaške staze su pune. Oko pet hiljada skijaša dnevno skija u ski-centru Kopaonik. S obzirom na to da je raspust počeo, očekujemo da će interesovanje biti još veće“, navodi Jovanovićeva.

Udarni vikend biće za Dan državnosti, kada je, prema njenim rečima, prošle godine devet i po hiljada skijaša skijalo u toku jednog dana, a ove sezone u „Skijalištima Srbije“ očekuju da će oboriti taj rekord.

Čak i da ne bude snega, postoji sistem za veštačko osnežavanje, tako da „Skijališta“ neće dozvoliti da raspust prođe bez skijanja.

Nedavno kompletirani turistički podaci za 2015. godinu pokazuju da je Srbija ugostila oko dva i po miliona turista, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na srpskim planinama bilo je za trećinu više turista u odnosu na 2014, a na Zlatiboru ističu da su ostvarili rekordne rezultate otkad se meri turistički promet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.