Trenutno su staze otvorene samo na Kopaoniku i to njih četiri. U drugim ski centrima, kako kažu u „Skijalištima Srbije“, nema uslova, odnosno temperatura nije takva da bi se omogućilo osnežavanje, te ni skijanje.
Na Kopaoniku je na stazama do 30 centimetara snega, dok je visina van staza oko pet centimetara.
Osnovne epidemiološke mere koje propisuju „Skijališta Srbije“, kako navode, skijašima su jasno istaknuta na više mesta – info centri, prodajna mesta, restorani…
Ono što moraju da znaju jeste da ukoliko bilo kojoj instalaciji da žele da priđu, biće im neophodno da nose zaštitne maske/bandane na licu, kao i rukavice, i to prilikom dolaska i na početne i izlazne stanice žičara, kao i u dečjim ski vrtićima.
Kao i širom zemlje, fizička distanca od 1,5 metara je neophodna, te je tako i na ski stazama, u svim redovima i u ski-centrima generalno.
Šestosedna žičara namenjenja prevozu 6 skijaša, tokom trajanja epidemioloških mera prevoziće maksimalno po tri skijaša. Naime, postavljeni su razvodnici koji onemogućavaju skijašima da priđu jedni drugima.
Tu su, kako iz „Skijališta Srbije“ navode, redari koji prate poštovanje svih mera, a ukoliko korisnici usluga nešto urade suprotno, biće kako kažu, udaljeni iz reda i neće moći da se ukrcaju na žičare, a ukoliko je neophodno može im biti oduzet ski-pas.
Ističu da su u kabinama gondole, kao i na polaznim i izlaznim stanicama žičara i poligona postavljena dezinfekciona sredstva, dok se sve površine dva do tri puta dnevno dezinfikuju jakim rastvorom.
Skijaši su osigurani da će, u slučaju vanrednog zatvaranja ski centra usled pogorašnja epidemije, moći da pomere datum skijanja za narednu sezonu ili neki drugi datum ili da izvrše povraćaj novca za ski pas.
Takođe, ova garancija obezbeđuje korisnike da, ukoliko se razbole i dobiju pozitivan rezultat na korona virus, mogu da promene datum za period kada budu mogli da odu na skijanje ili da povrate novac od ski karte.
I u svim objektima na ski stazama važe pravila koja treba da suzbiju širenje zaraze.
U svim objektima na ski stazama za jednim stolom ne može da sedi više od četiri osobe, dok razmak između njih ne sme da bude manji od jednog metra.
Gostima je takođe zabranjeno da se zadržavaju za šankom, kao i da se njihova putanja u objektima prepliće sa drugim gostima.
Kako hotelijeri ističu, sve propisane mere se poštuju, te je tako smanjen kapacitet broja gostiju. Ipak, mnogi gosti se iz straha ove godine odlučuju na privatan smeštaj.
Postoji Protokol koji hotelijeri moraju da ispoštuju, a uveden je i sertifikat koji se dodeljuje hotelima koji poštuju sve mere, kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES.
Između ostalih, mere koje se sprovode u hotelima su obavezno nošenje maske osim kada gost sedi za stolom, dezobarijere na ulazima, stanice za dezinfekciju ruku, kao i recimo omogućeno beskontaktno plaćanje.
– U restoranima je moguće organizovanje hrane na bazi švedskog stola, ali da goste služe u hotelu, a ne da sami uzimaju hranu. Takođe, neophodno je da nose masku sve vreme, gde god da se kreću po hotelu, osim kada piju i jedu – navodi Genov.
Osoblje hotela vrši dezinfekciju tokom celog dana, a potrebno je da imaju i kovid redare koji prate da li se sve mere poštuju. Neophodno je naravno i održavanje distance, kao i merenje temperature zaposlenima.
Jednako, kako kaže, važi i za bazene i spa centre, koji jesu otvoreni i standardno rade, ali sa ograničenim brojem ljudi, odnosno neophodnim održavanjem rastojanja od 1,5 metara među gostima.